100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου

αφιέρωμα - μάιος 2005

Με το Στέλιο μπορείς να κουβεντιάζεις ώρες πολλές. Ποτέ δε θα νιώσεις ότι πάει να «σ’ εξυπηρετήσει», να πει δηλαδή πεντέξι κουβέντες για να «βγάλει την υποχρέωση» και ...τέρμα. Αντίθετα η κουβέντα τρέχει μόνη της από θέμα σε θέμα. Πηγαίνοντας να κουβεντιάσουμε μαζί του για το Μάρκο, θεωρήσαμε ότι θα ήταν περιττή μια ακόμη βιογραφική αναφορά ή η αφήγηση διαφόρων «ιστοριών» απ’ τις πολλές που έζησε ο Μάρκος. Άλλωστε γι’ αυτά τα πράγματα έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν χιλιοειπωθεί σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Εμείς λοιπόν φροντίσαμε να του θέσουμε μερικά ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με το Μάρκο, ερωτήματα που ο Στέλιος είναι καθ’ όλα αρμόδιος να απαντήσει.

Το κειμενάκι αυτό είναι λίγο εξειδικευμένο, αλλά επειδή τα μέλη του ηλεκτρονικού περιοδικού «η Κλίκα» (για το οποίο εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία) είναι είτε μουσικοί είτε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την έρευνα του ρεμπέτικου τραγουδιού, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να «καταθέσω» -όπως λένε- τη μικρή μου συμβολή σε μια συζήτηση δεκαετιών για το περίφημο θέμα των δρόμων. Θα μεταφέρω λίγες γνώσεις που αποκόμισα από τη γνωριμία μου με τον Μάρκο Βαμβακάρη και κάποιους από τους παλιούς μουσικούς του ρεμπέτικου.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στη Σύρο και συγκεκριμένα στο Σκαλί της Άνω Χώρας, στις 10 Μαΐου του 1905, ημέρα Τετάρτη, στις τρεις η ώρα το πρωί. Ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη. Τα άλλα παιδιά ήτανε με τη σειρά ο Λεονάρδος, ο Φραγκίσκος, η Γκράτσια, ο Αργύρης και η Ρόζα.Ο Δομένικος, ο πατέρας του Μάρκου, ήταν γιος του Μάρκου του Ρόκου και είχε άλλα δύο αδέρφια, τον Αντώνη και το Μορφίνη. Και τα τρία αδέρφια έπαιζαν γκάιντα. Ο Δομένικος έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει την οικο­γέ­­νειά του. Άλλοτε δούλευε καρβουνιάρης, άλλοτε έπλεκε καλάθια, πότε-πότε πήγαινε στα χωράφια ως σκαφτιάς.

Τις μέρες που επεξεργαζόμασταν τα στοιχεία μας για να μπορέσουμε να συντάξουμε έναν κατάλογο με τη συμμετοχή του Μάρκου Βαμβακάρη στις 78 στροφές, κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι», όπου στα πλαίσια ενός εκτενέστατου αφιερώματος στο Μάρκο Βαμβακάρη, ο Αντώνης Κόντος δημοσιεύει έναν κατάλογο με τις συμμετοχές του Μάρκου σε δίσκους. Ο συγκεκριμένος κατάλογος δεν είναι απλά καλύτερος απ' τον δικό μας, είναι και ο πληρέστερος που έχει μέχρι τώρα δημοσιευτεί. Τον αναδημοσιεύουμε και παράλληλα ευχαριστούμε το περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι» για την ευγενική παραχώρησή του.

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει ανεξίτηλα τα τραγούδια του Μάρκου, αυτό είναι το ύφος τους: στακάτος ρυθμός, ξεκάθαρη μελωδική γραμμή, απλά και αληθινά λόγια. Το σπουδαιότερο όμως συστατικό σε αυτό το μοναδικό χαρμάνι είναι σίγουρα ο ήχος τους, ή μάλλον το ηχόχρωμά τους και ό,τι αναδύεται μέσα από αυτό. Δηλαδή, η φωνή και το παίξιμο του Μάρκου: και τα δυο αποτέλεσαν (και αποτελούν ακόμα) αρχετυπικές αναφορές του ρεμπέτικου.

Ακούγοντας ένα λαϊκό τραγούδι μπορούμε συνήθως να ξεχωρίσουμε την ταυτότητα του δημιουργού του -άλλοτε εύκολα, άλλοτε δύσκολα- χωρίς να χρειάζεται η παραπομπή στην ετικέτα του αντίστοιχου δίσκου. Αυτό εξαρτάται από το «μέγεθος» του δημιουργού, απ' τις όποιες ιδιαιτερότητες έχουν τα τραγούδια του, απ' τους μουσικούς που παίζουν κ.λπ.

Στα πλαίσια του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, η «Κλίκα» προτείνει δύο δίσκους (cd) σε όσους θέλουν μια πρώτη γνωριμία με αυτόν τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρόταση αυτή δεν ενδείκνυται για τους μυημένους στο λαϊκό τραγούδι.

Το βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης - Αυτοβιογραφία» είναι μια σειρά αφηγήσεων του ίδιου του Μάρκου, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60, που κατέγραψαν μια ομάδα -τότε- φοιτητών, φίλων του ρεμπέτικου (Νέαρχος Γεωργιάδης, Κική Καλαμαρά κ.ά.). Το 1967 και αφού η καταγραφή αυτή έχει σταματήσει λόγω της χούντας, έρχεται σε επαφή με το Μάρκο η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ και το ήδη υπάρχον υλικό περνάει στα δικά της χέρια για να το εκδώσει στην Αμερική (αυτό της ζήτησε ο Μάρκος, βλέποντας ότι μεσ’ στη χούντα ήταν αδύνατον να περάσει τη λογοκρισία). Η Βέλλου-Κάιλ θα προσθέσει σ’ αυτό το υλικό μερικές ακόμη αφηγήσεις του Μάρκου που η ίδια κατέγραψε.