Σκάλα του Μιλάνου

αφιέρωμα - νοέμβριος 2005

 

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος της ταβέρνας: ο επίλογος της Σκάλας του Μιλάνου

«Κάθε Μιλάνος πρέπει να πιάσει μπουζούκι στα χέρια του μόλις περπατήσει»

Είχαμε πολλές συζητήσεις και με το Νίκο, και με τον Κάρολο Μιλάνο που διήρκεσαν πολύ. Και με τους δυο μαζί, και χωριστά με τον καθένα. Τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια αυτών των συζητήσεων συνοψίστηκαν σε ένα ενιαίο κείμενο προσπαθώντας να μην αλλοιωθούν στο παραμικρό οι απόψεις των Μιλαναίων.

«Η μουσική κατέχει σημαντική θέση στη ζωή μας»

Πόσο πίσω στο χρόνο μας πάει το όνομα Μιλάνος; Πόσο παλιά είναι η μουσική παράδοση στην οικογένεια των Μιλάνων;
Γύρω στο 1880 ο παππούς Μιλάνος (παρατσούκλι Κολατσής) είχε μπακαλοταβέρνα στην Πορταριά Πηλίου και έπαιζε μπουζούκι. Μάλιστα σώζονται και 3-4 φωτογραφίες, σε μια είναι μια παρέα παλιοί με ψαθάκια κι ο πατέρας μου κι ο αδερφός του Σπύρος είναι μικρά παιδιά.

Στις αρχές του 1996 παρέλαβα μία κασέτα που είχε γράψει ένας συγγενής μου από την εκπομπή του Γεραμάνη «Λαϊκοί Βάρδοι». Ήταν μια ηχογράφηση από την ταβέρνα «Σκάλα» του Βόλου, όπου έπαιζαν οι αδελφοί Μιλάνοι. Δεν ακουγότανε και πολύ καθαρά, αλλά το παίξιμο και το ύφος έδειχναν πολύ ξεχωριστά. Άρχισα να ψάχνομαι: πρώτα στη βιβλιοθήκη μου (όπου μόνον ο Πετρόπουλος είχε ένα κάποιο υλικό από αυτούς), έπειτα σε γνωστούς και φίλους, όπου κάποιοι είχαν κάτι να διηγηθούν για την ιστορία του μαγαζιού, την «παραξενιά» των Μιλάνων σε σχέση με την εποχή τους και όλα αυτά τα στοιχεία που εντέλει συνέθεσαν το μύθο. Είχα φτιαχτεί για τα καλά...

Η ιστορία του CD

Τους Μιλάνους τους πρωτάκουσα στο μαγαζί το Νοέμβρη του '96. Εντυπωσιάστηκα από το παίξιμο, το ύφος, το ηχόχρωμα και το ρεπερτόριό τους καθώς όλα αυτά παρέπεμπαν απευθείας στα λαϊκά μαγαζιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Έκτοτε ξαναπήγα στο μαγαζί πάρα πολλές φορές, ειδικά την περίοδο που ζούσα μόνιμα στο Βόλο. Τότε τους πρότεινα να ηχογραφήσουνε κάτι. Αρνιόντουσαν σθεναρά. Ό,τι και να τους έλεγα δε δέχονταν, παρά ως άλλοι Μπέμπηδες τόνιζαν πως «όποιος θέλει να μας ακούσει, ναρθεί εδώ στο μαγαζί».

Το μουσικό υλικό που παραθέτουμε έχει ηχογραφηθεί ζωντανά σε διάφορες χρονικές περιόδους και με διάφορα ηχητικά μηχανήματα, γι' αυτό δεν έχει σταθερή ηχητική ποιότητα. Όλο το παραπάνω υλικό ανήκει στην προσωπική συλλογή του Φραγκίσκου Κουτελιέρη. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση του υλικού. Υπόκειται στις γνωστές διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Η πρώτη μου επαφή με τους Μιλαναίους ήταν τον Απρίλιο του '83, όταν ο πατέρας μου, αφού μου το 'χε υποσχεθεί, με πήγε στο Στάθη Μιλάνο για να μάθω μπουζούκι. Και τον ευγνωμονώ γι' αυτό. Στην αρχή με φόβισε λίγο το αυστηρό και σοβαρό του ύφος, αλλά αυτό γρήγορα ξεπεράστηκε. Η σχέση που αναπτύχθηκε ήταν μαθητή-δασκάλου αλλά αργότερα φιλική.

Κατέβασα το βαρύ φανταρίστικο σάκο μπροστά στην πύλη και άρχισα να χαζεύω τα F-16 που με θόρυβο επιδιδόντουσαν σε εικονικές αερομαχίες. Νέα Αγχίαλος, 111 Πτέρυγα Μάχης. Μία τεράστια έκταση που θα γίνονταν το θέατρο της ζωής μας για τους επόμενους 6 μήνες.