Γιάννης Σταματίου «Σπόρος»

αφιέρωμα - μάρτιος 2006

Με τον κ. Γιάννη Σταματίου είχα την τύχη να βρεθώ αρκετές φορές και να κουβεντιάσω μαζί του. Για την ακρίβεια είχα την τύχη να τον ακούσω να μιλάει για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία. Παραθέτουμε μεγάλο μέρος από αυτές τις αφηγήσεις, όπου εκτός από την αυτοβιογραφία του, ο δεξιοτέχνης μουσικός δίνει πρωτογενείς περιγραφές για το χώρο του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού και τους ανθρώπους του, αλλά και αρκετές απόψεις του για την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε τους προσωπικούς δίσκους του Γιάννη Σταματίου, που ο σημερινός ακροατής μπορεί να βρει στα δισκοπωλεία και πρόκειται βέβαια για ψηφιακούς δίσκους.

Ο Γιάννης Σταματίου μπήκε τη δισκογραφία το 1953. Ξεκίνησε παίζοντας πρίμο σεγκόντο με τον Γιάννη Τατασόπουλο. Από το 1955 έως το 1957, που έφυγε στην Αμερική, υπήρξε από τους χαρακτηριστικότερους μπουζουξήδες της δισκογραφίας και ο ήχος του από τους πλέον περιζήτητους και αναγνωρίσιμους. Στις ηχογραφήσεις αυτής της ιστορικής πενταετίας έπαιξε άλλοτε σόλο και άλλοτε μαζί με άλλους θρυλικούς μπουζουξήδες, όπως ο Γιώργος Τσιμπίδης, ο Στέλιος Μακρυδάκης, ο Ανέστης Αθανασίου, ο Γιαννάκης Αγγέλου, ο Γιώργος Ζαμπέτας («Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα», «Να πας να πεις της μάνας μου», «Το γλυκοχάραμα»), ο Γιώργος Μητσάκης («Ας είν’ καλά το γινάτι σου») και βεβαίως ο Μανώλης Χιώτης, στον οποίον οφείλεται και το χαρακτηριστικό «Σπόρος» που τον συνοδεύει 55 χρόνια τώρα. Στη δισκογραφία εκτός από μπουζούκι, κάποιες ελάχιστες φορές, έπαιξε και κιθάρα (τα τραγούδια όπου παίζει κιθάρα σημειώνονται με «*»).

Την πρώτη φορά που είδα το Γιάννη Σταματίου σε πάλκο ήταν πριν πέντε χρόνια, στην ταβέρνα του «Μανωλιά». Η εντύπωση που μου προκάλεσε ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι τότε τον είχα ακούσει μόνο σε τυχαίες συναντήσεις σε ταβέρνες όπου έπαιζε με φίλους του για το κέφι τους. Την επόμενη μέρα έγραψα στο "Ρεμπέτικο Φόρουμ" ένα μήνυμα, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί: