πηρουνιές

συνταγές για... παντρεμένους και μη.
 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες...
Μια σωστή γυναίκα, δηλαδή μια ρεμπέτισσα που σέβεται τον εαυτό της προσέχει το σύντροφό της, το ταίρι της, τον άνθρωπό της τέλος πάντων και γαστριμαργικά. Διότι όπως όλοι μας ξέρουμε ο έρωτας βασικά έχει αφετηρία τα μάτια, το γλυκό χαμόγελο, αλλά δεν μπορεί, θα κάνει μια στάση και στο στομάχι. Νόστιμα και προσεγμένα με ρεμπέτικη φροντίδα πιάτα μεσημέρι και βράδυ κάνουν το σύντροφό μας σκλάβο στα χεράκια μας, αδύναμο να αντισταθεί στις επιθυμίες μας και στη γοητεία μας!

Κανένας σύντροφος δεν θα σκαρφιστεί συνέδρια, συνελεύσεις κλάδου ή άλλα έκτακτα, όταν ξέρει ότι τον περιμένει μια γαστριμαργική πανδαισία μεσημέρι και βράδυ στο σπιτάκι του. Θα τον κόψει το λαιμό του να έρθει στην ώρα του, το καλό το νέο για την άξια ρεμπετοοικοδέσποινα θα μαθευτεί, έτσι εξασφαλίζεται και η καλή παρέα κι όλο και κάποιος θα φιλοτιμηθεί να συνοδεύσει το γαστριμαργικό όργιο με ό,τι του βρίσκεται: μπουζούκι θα θέλαμε, αλλά και ένας μπαγλαμάς όχι, δεν μας χαλάει καθόλου, άντε, επειδή είμαστε συγκαταβατικοί, φέρτε την κιθάρα σας, όταν θα μας έρθετε. Από βραδίς, θα σας παρακαλέσουμε να κάνετε και καμιά γαργάρα, διότι το ρεμπετοφαΐ συνοδεύεται μόνο από καλή, στο σωστό τόνο, φωνή. Λοιπόν, προτείνω σπεντζοφάι!

Υλικά:

  • Χωριάτικο λουκάνικο καλής ποιότητας (1 κιλό)
  • 800 γρ. στενόμακρες πράσινες πιπεριές
  • 2 καυτερές πιπεριές
  • 1 φλυτζάνι ντοματοχυμό
  • αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 φλυτζάνι λάδι

Θα χρειαστούμε χοιρινό λουκάνικο χωριάτικο, γνήσιο, όχι από αυτό του supermarket, εντάξει; Η σωστή γυναίκα, η ρεμπέτισσα, θα τον κόψει το λαιμό της και θα εξασφαλίσει μόνο χωριάτικο, πρώτης ποιότητας, όχι ό,τι κι ό,τι... Θα έχει τα κονέ της σε ξηγημένο μάστορα του είδους, θα κάνει την παραγγελιά της για να απολαύσει ο καλός της το γνήσιο, χωριάτικο λουκάνικο και όχι το πλαστικό, το άοσμο του εμπορίου. Θα χρειαστούμε 1 κιλό λουκάνικο χοιρινό. Το βάζουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη, ίσα ίσα να σφίξει, για να τεμαχίζεται κάθετα, σε ολόκληρα τεμάχια, 2 εκατοστών περίπου. Στο διάστημα αυτό της αναμονής, στρώνουμε το τραπέζι με καλοσιδερωμένο τραπεζομάντιλο, προσθέτουμε ένα βάζο με λουλούδια από τον κήπο ή τη βεράντα μας: μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακά, αλλά μοσχομυρίζουν, σ' αντίθεση με τα «πλαστικά», άοσμα του ανθοπωλείου, ενώ σιγοτραγουδάμε το «Ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα...».

Θα χρειαστούμε επίσης λιγότερο από κιλό, περίπου 800 γρ. πράσινες πιπεριές και 2 ή 3 καυτερές ανάλογα με τα γούστα μας, τις στομαχικές μας αντοχές ή τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και τις ροδίζουμε για λίγο σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. (Όποιος τώρα θέλει να είναι πιο ελαφρύ και εύπεπτο το φαγητό, απλά τις ζεματά για 3-5 λεπτά σε βραστό νερό). Τις στραγγίζουμε από το λάδι ή από το νερό και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα φλυτζάνι ντοματοχυμό (δε ρωτάμε, μάτια μου, τι μάρκα ντοματοχυμό... Αν είναι δυνατόν! Η ρεμπέτισσα θα φτιάξει με τα χεράκια της από ώριμες ντομάτες το ντοματοχυμό της, τι νομίζατε δηλαδή; Για ένα πετυχημένο φαγητό για τον καλό μας, όλες οι λεπτομέρειες, αν δεν το ξέρατε, έχουν τη σημασία τους)!

Βάζουμε στην κατσαρόλα και τα κομμένα σε φετάκια λουκάνικα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Μη μου παραπονεθείτε, όταν θα δοκιμάσετε το φαγητό μου, εγώ βάζω αλατοπίπερο, έχει τη νοστιμάδα του και προσθέτει μια υπέροχη πινελιά στην όλη γεύση. Επίσης, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο! Συνοδεύεται τέλεια με ρυζότο. Επίσης, με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου. Και... το σημαντικότερο: με ουζάκι ή μπύρα παγωμένη.

Καλώς να μας έλθετε!

αναζήτηση στην κλίκα

online τώρα

67 αναγνώστες διαβάζουν τώρα την κλίκα

Με τη συνέχιση της περιήγησής σας στο website της κλίκας αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

ΕΝΤΑΞΕΙ!