στέκια

"ψιτ, πού 'σαι μικρέ, πιάσε μια μαυρομάτικα, μια κιοφτέδες και μια μπύρα σε παρακαλώ όπως έρχεσαι...".
αν τα παρακάτω μοιάζουν με διαφήμιση, σημαίνει ότι στο στέκι αυτό περάσαμε καλά.
 

Το να βρεις στις μέρες μας μια ταβέρνα της «προκοπής» είναι πια αρκετά δύσκολο. Έχει γεμίσει ο τόπος με «δήθεν» παραδοσιακές ταβέρνες, πανάκριβες που σερβίρουν υποτυπώδεις μερίδες σε αστραφτερό περιτύλιγμα. Αποφασίσαμε λοιπόν να εντάξουμε στην ύλη της «Κλίκας» μια στήλη στην οποία θα παρουσιάζονται ταβέρνες τις οποίες έχουμε επισκεφθεί και έχουμε μείνει ικανοποιημένοι από ό,τι φάγαμε, ήπιαμε είδαμε, ακούσαμε και πληρώσαμε.

Η πρώτη ταβέρνα (για την ακρίβεια σύγχρονο μαγέρικο) στη σειρά αυτών των παρουσιάσεων ονομάζεται «Το Χορταστικόν» και φέρει επάξια αυτόν τον τίτλο για την ποιότητα και ποσότητα φαγητού που προσφέρει. Πρόκειται για ένα μικρό πεντακάθαρο μαγαζί στην περιοχή Ζωγράφου με όλα κι όλα δέκα τραπέζια που γεμίζουν από ανθρώπους της γειτονιάς και φοιτητές δημιουργώντας μια πολύ ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Το πρώτο πράγμα που συνηθίζω να κοιτάω σ’ ένα μαγαζί είναι οι χώροι υγιεινής, στο συγκεκριμένο κυριολεκτικά ντρέπεσαι να «πατήσεις» γιατί όλα λάμπουν από καθαριότητα. Η κουζίνα του «Χορταστικού» ξεπερνάει σε γεύση και φαντασία τη μέση ταβέρνα, τα σαλατικά εποχής, φρέσκα και λαχταριστά, σερβιρισμένα σε πλούσιες σουπιέρες, μοιάζουν σαν να τά ’χουμε ψωνίσει μόνοι μας από τη λαϊκή της γειτονιάς μας και να τά ’χουμε να καμαρώνουν στη μέση του κυριακάτικου τραπεζιού μας. Η σωστή ποσότητα από καλό ελαιόλαδο συμπληρώνει την εικόνα της σαλάτας που συνολικά είναι άψογη.

Η φέτα και η τυροκαφτερή πάντα καλοδιαλεγμένες και λίγο πικάντικες, κάνουν καλή παρέα στο κρασί και τα ορεκτικά είναι πλούσια και καλομαγειρεμένα. Ξεχωρίζουν οι μελιτζάνες φούρνου με την ελαφριά γλυκιά γεύση, τα ρεβίθια φούρνου με τον άνιθο που νομίζεις ότι τα έχει μαγειρέψει η γιαγιά σου στο χωριό και οι φρέσκιες τηγανιτές πατάτες.

Πάντα υπάρχουν αρκετά μαγειρευτά φαγητά, όπως γεμιστά, παστίτσιο, λαχανοντολμάδες, γίγαντες φούρνου κ.λπ., ανάλογα με την έμπνευση του μάγειρα τη συγκεκριμένη μέρα. Τα μαγειρευτά κρέατα είναι πάντα γευστικά με ελαφριές σάλτσες και φτιαγμένα με «ψαγμένες» συνταγές, εδώ ξεχωρίζει το χοιρινό ρολό γεμιστό με λαχανικά και το τρυφερό κοκκινιστό μοσχάρι, ενώ τα τηγανητά κεφτεδάκια είσαι τυχερός αν τα προλάβεις. Τα ψητά της σχάρας είναι άψογα, ωραίες κόντρα χοιρινές μπριζόλες καλοψημένες, αλλά ζουμερές και ζόρικα μπιφτέκια με μυρωδικά.

Το κρασί του μαγαζιού είναι από τα καλύτερα χύμα που έχω πιει σε ταβέρνες. Απαλό, γευστικό κοκκινέλι απ’ την Κρήτη γεμάτο αρώματα και πολύ ωραίο, ξηρό λευκό. Τα κρασιά έχουν περάσει εξαντλητικές δοκιμές από τη συντακτική ομάδα και, εγγυημένα, δε θα σας οδηγήσουν σε πονοκεφάλους της επόμενης μέρας. Το σέρβις είναι γρήγορο και πλήρες και ο μαγαζάτορας -ίσως το σημαντικότερο πράγμα για ένα καλό μαγαζί- μερακλής και φιλικός σε σημείο που σε «σκλαβώνει». Δίνει, δε, την εντύπωση πως διατηρεί το μαγαζί πιο πολύ για το μεράκι του, παρά για επιχειρηματικούς λόγους. Οι τιμές μαγαζιού είναι λογικότατες και μπορεί κάποιος να φάει και να πιει πάρα πολύ καλά με 15 ευρώ το άτομο. Το μόνο αρνητικό της ιστορίας είναι το πάρκινγκ που είναι δυσεύρετο στην περιοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης, προσωπικό και συνήθεις πελάτες είναι φανς της μουσικής και καλοί ακροατές, οπότε αν «σκάσετε μύτη» με τα οργανάκια σας η ευχαρίστηση θα είναι αμοιβαία, αφού και αυτοί θα το χαρούν, αλλά και 'σεις θα γλιτώσετε απ’ το …ξελαρύγγιασμα στο οποίο συνήθως σε οδηγούν τα πολύβουα σύγχρονα μαγαζιά και η «έλλειψη σεβασμού» απ’ τις γύρω παρέες.

Αν βρεθείτε λοιπόν στην περιοχή Ζωγράφου μη διστάσετε να επισκεφθείτε το «Χορταστικόν» που βρίσκεται στην οδό Κουσίδη, αρ. 53 και είναι ανοιχτό από το μεσημέρι.

αναζήτηση στην κλίκα

online τώρα

51 αναγνώστες διαβάζουν τώρα την κλίκα

Με τη συνέχιση της περιήγησής σας στο website της κλίκας αποδέχεστε τη χρήση των cookies.