Σημαντικές επέτειοι που αξίζει να θυμόμαστε:

 • 29 Απρ

  Δεν υπάρχει επέτειος για σήμερα...

 • 30 Απρ
  Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος (1915)

  Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στην Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήξερε ήδη αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι, όπως και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ποίηση. Στην Αθήνα, όπου εγκαταταστάθηκε με την οικογένειά του, άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά "Νέα Εστία" το 1931 και "Ρυθμός" το 1933. Την ίδια περίοδο έγραψε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά "Μακεδονικές Ημέρες", "Ρυθμός" και "Τα Νέα Γράμματα" (για τον ποιητή Κωστή Μπαστιά, την ποιήτρια Μυρτιδιώτισσα και τον Θ. Καστανάκη αντίστοιχα).

  Περισσοτερα

 • 30 Απρ
  Έφυγε ο Πάνος Γεραμάνης (2005)

  Στα Βασιλικά Ευβοίας είχε γεννηθεί ο Πάνος Γεραμάνης τον Δεκέμβριο του 1945. Στη δημοσιογραφία μπήκε στα 17 του, αρχικά ως αθλητικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Φως των Σπορ". Το 1964 εξέδωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την "Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας". Έκτοτε εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ αλλά και ως κριτικός δίσκων. Εργάστηκε κατ' αρχήν στην "Απογευματινή" (1968-1971), στην "Ακρόπολη" έως το 1981, στο "Εθνος" (1981-86), την ίδια περίοδο ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό "Ελληνοσοβιετικά χρονικά", στην "Πρώτη" (1986) και στο "Κέρδος" (1987). Τελευταίος του σταθμός στην έντυπη δημοσιογραφία η εφημερίδα "Τα Νέα", όπου από το 1987 ήταν συντάκτης ύλης, γράφοντας ταυτόχρονα για το λαϊκό τραγούδι και υπογράφοντας μια στήλη στις αθλητικές σελίδες για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μια για τις καλές λαϊκές ταβέρνες της Αθήνας.

  Περισσοτερα

 • 29 Απρ - 01 Μαϊ
 • 01 Μαϊ - 04 Μαϊ
 • 04 Μαϊ - 07 Μαϊ
 • 07 Μαϊ - 10 Μαϊ
 • 10 Μαϊ - 13 Μαϊ
 • 12 Μαϊ - 14 Μαϊ

 

Πηγή: Μουσικό Ημερολόγιο Ρεμπέτικου Φόρουμ

 • Περί μουσικής
 • Περί ορέξεως
 • Άρθρα

Μουσική Παιδεία

Ο δάσκαλος της μουσικής με μια... κλίκα στην οθόνη του υπολογιστή σας. Ερμηνείες, σχόλια και γνώσεις για δύσκολα ή εύκολα μουσικά θέματα.

Οργανοποιΐα

"Μπουζούκι μου διπλόχορδο μπουζούκι μου καημένο, μονάχα εσύ παρηγορείς κάθε φαρμακωμένο": για το μπουζούκι - και όχι μόνο...

Δίσκοι

Ό,τι γυρίζει και παίζει μουσική είναι δίσκος... κριτικές και παρουσιάσεις δίσκων από την κλίκα

Πηρουνιές

Συνταγές για... παντρεμένους και μη.

Στέκια

"Ψιτ, πού 'σαι μικρέ, πιάσε μια μαυρομάτικα, μια κιοφτέδες και μια μπύρα σε παρακαλώ όπως έρχεσαι...". Αν τα παρακάτω μοιάζουν με διαφήμιση, σημαίνει ότι στο στέκι αυτό περάσαμε καλά.

Μεράκια

Εκτός από την κλίκα και τη μουσική, έχουμε κι άλλα μεράκια που μας "γεμίζουν"...

Άρθρα

Τα άρθρα της κλίκας

Συνεντεύξεις

Άνθρωποι που μιλούν για το έργο τους και παρουσιάζουν τις απόψεις τους για πολλές πτυχές του λαϊκού τραγουδιού - και όχι μόνο...

Βιβλία

Βιβλία που πέφτουν στην αντίληψή μας και θεωρούμε άξια σχολιασμού...

Με τη συνέχιση της περιήγησής σας στο website της κλίκας αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

ΕΝΤΑΞΕΙ!