άρθρα

τα άρθρα της κλίκας

Το authors-rights.blogspot.com είναι η ιστοσελίδα του «Κινήματος GREEK AUTHORS - ARTISTS' RIGHTS» και αποτελεί τη δικαιωματική παρουσία των Ελλήνων δημιουργών πνευματικών έργων και των ερμηνευτών-εκτελεστών στο διαδίκτυο.

Στις 9.7.2008 αναρτήθηκε ένα κείμενο με τον τίτλο «Αγαπάς τη μουσική; Έλα μαζί μας!», το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες blog και άλλες ιστοσελίδες. Το κείμενο αφορά την «πειρατεία» στο χώρο των δημιουργών-καλλιτεχνών. Μετά από μια αναφορά 246(!) λέξεων στο ζήτημα της «πειρατείας» στη χώρα μας, καταλήγει:
«…Βοηθήστε μας να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία! Πάρτε το κινητό ή τη φωτογραφική σας μηχανή και φωτογραφήστε τους πειρατές εν δράσει, όπου βρεθείτε. Στείλτε μας τη φωτογραφία σας στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. λέγοντάς μας πού τραβήχτηκε και συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία ενός άλμπουμ, που θα αναγκάσει με την προβολή του την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα είτε να πάρουν θέση ή να παραμείνουν δημόσια εκτεθειμένα!».

Να το «μεταφράσουμε» σε απλά ελληνικά; «Βοηθήστε μας, κάνοντας το χαφιέ». Το διάβασα αρκετές φορές και προσπάθησα να το δω κάτω από οποιαδήποτε άλλη οπτική, αλλά δεν κατάφερα τίποτα διαφορετικό. Η ουσία του μηνύματος είναι ξεκάθαρη: «Γίνε χαφιές». Οι «δημιουργοί-καλλιτέχνες» κατέληξαν στο ότι οι υπεύθυνοι για το φαινόμενο της «πειρατείας» είναι οι φτωχοδιάβολοι μετανάστες που πουλούν τα «μαϊμού» cd και dvd. Θα μου πεις: «Οι Αφρικανοί που πουλούν τα δισκάκια είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Πίσω από αυτούς κρύβεται ένα κύκλωμα με τεράστια κέρδη».

Συμφωνώ. Όμως αυτούς του «τελευταίους τροχούς» μάς ζητούν να ρουφιανέψουμε. Τους υπόλοιπους, τους μαφιόζους, δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς, τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο. «Δώστε» λοιπόν τους φουκαράδες για κακούργημα! Φωτογραφείστε τους! Εγώ μάλιστα θα πρότεινα να ψάξουν στα στενάκια της Κυψέλης, της Αχαρνών, του Κολωνού, να μπουκάρουν στα ημιυπόγεια όπου ζουν τα πιτσιρίκια τους και να τα φωτογραφήσουν κι αυτά. Στο κάτω-κάτω της γραφής αυτά τα πιτσιρίκια είναι που στο μέλλον θα συνεχίσουν το κακουργηματικό έργο των πατεράδων τους. Όλα κι όλα! Το κακό πρέπει να χτυπιέται στη ρίζα του!

Βέβαια με ψιλά γραμματάκια οι «δημιουργοί-καλλιτέχνες» διευκρινίζουν: «Σεβόμενοι το νόμο και τα πνευματικά δικαιώματα, οι φωτογραφίες σας θα δημοσιεύονται με την υποχρεωτική κάλυψη των προσώπων των παρανομούντων». Θα κουφαθούμε τελείως; «Σεβόμενοι το νόμο και τα πνευματικά δικαιώματα…» λέει. Δηλαδή το πρόβλημα είναι τα δικαιώματα του φωτογράφου; Ελπίζω γράφτηκε λόγω κεκτημένης ταχύτητας (άμα κάτι σε τρώει, το ανάγεις σε πρόβλημα όλου του πλανήτη) και να εννοούν τα προσωπικά δεδομένα και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός. Αυτό έλειπε δηλαδή, να μοστράρετε τις φάτσες των Γκανεζονιγηριανών στον αέρα. Μήπως να βάζατε και μια αμοιβή από κάτω; Π.χ. δύο γνήσια cd του Φοίβου δώρο; Και με ποιο δικαίωμα θα συλλέξετε αυτό το φωτογραφικό υλικό; Ποιος εγγυάται ότι δε θα βρεθούν οι φωτογραφίες σε χέρια που «δεν πρέπει»;

Κάτω-κάτω στη σημείωση αναφέρεται: «...Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι τα προσωπικά σας δεδομένα θα παραμείνουν απόρρητα». Ε βέβαια. Έτσι κάνει και η Ασφάλεια. Μπορείτε μάλιστα να συνεχίσετε το παράδειγμά της και να χωρίσετε τους αποστολείς των πληροφοριών σε «πηγή Α», «πηγή Β» κ.ο.κ., ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους.

Ας μιλήσουμε σοβαρά. Ας μην μπούμε σε «βαθιά νερά», συζητώντας για την ορθότητα του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για το κατά πόσο ένα έργο ανήκει στο δημιουργό του απ’ τη στιγμή της δημοσιοποίησής του, για το αν πρέπει να πληρώνονται δικαιώματα 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού στα δισέγγονά του, για το αν τέλος πάντων πρέπει να πληρώνουμε δικαιώματα για ν’ ακούσουμε το «Πέντε μάγκες στον Περαία», του Γιοβάν Τσαούς, που πέθανε στην Κατοχή χωρίς ν’ αφήσει κανέναν κληρονόμο. Ας μιλήσουμε για πιο απλά θέματα. Για το ποιός είναι ουσιαστικός υπεύθυνος για την «πειρατεία». Στο εισαγωγικό κειμενάκι των 246 λέξεων δε χώρεσε ούτε μια κουβέντα για τις δισκογραφικές εταιρίες, για το δυσανάλογο κέρδος τους, το πολλαπλάσιο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν, πνευματικό και μη. Ούτε κουβέντα για τις μονοπωλιακού χαρακτήρα εταιρίες διανομής, που εκτοξεύουν ακόμη πιο πολύ την τιμή ενός δίσκου.

Φωτογραφήστε πρώτα αυτούς. Και αναρτήστε τις φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα σας, χωρίς μάλιστα να «θολώσετε» τα πρόσωπά τους. Αυτοί άλλωστε δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν.

αναζήτηση στην κλίκα

άρθρα του ίδιου αρθρογράφου

online τώρα

28 αναγνώστες διαβάζουν τώρα την κλίκα