άρθρα

τα άρθρα της κλίκας

Ο Γιώργος Μάμμος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1935 στην Δραπετσώνα του Πειραιά, από γονείς Μικρασιατες. Από μικρός αγάπησε τόσο πολύ το μπουζούκι, που κατάφερε να το μάθει μόνος του και πολύ γρήγορα. Στα 18 του χρόνια έπαιξε επαγγελματικά για πρώτη φορά σε ένα μαγαζί στο Πέραμα.

Γρήγορα καθιερώθηκε στο μουσικό στερέωμα, γιατί το παίξιμό του είχε νταλκά και μεράκι. Δούλεψε σε μαγαζιά όπως στου «Κεφάλα» στην Κοκκινιά, στου «Περιβόλα», στο «Φαληρικόν», στον «Αστέρα». Έπαιξε μαζί στο ίδιο πάλκο με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου στις χρυσές εποχές τους. Συνόδευσε όλους τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής, Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Σωτηρία Μπέλλου, Ρίτα Σακελαρίου, Πάνο Γαβαλά, Στράτο Διονυσίου, Βαγγέλη Περπινιάδη κ.ά. Για πολλά χρόνια ήταν το μπουζούκι της Καίτης Γκρέυ, η οποία βάφτισε και τη μεγάλη του κόρη, την Κωνσταντίνα.

Όμως η συνεργασία με αυτούς τους καλλιτέχνες απαιτούσε και θυσιες. Ταξίδια σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία, Ολλανδία, Βηρυτό... Συνεχείς περιοδείες, οι οποίες τον χώριζαν από την πολυμελή οικογένειά του. Αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε τις «μεγάλες δόξες», σταμάτησε να ταξιδεύει και έπαιζε μόνο σε κέντρα του Πειραιά και της Αθήνας. Είχε το κοινό του, που τον ακολουθούσε όπου κι αν δούλευε. Πάντα κρατούσε ολόκληρο το πρόγραμμα μόνος του. Ο νταλκάς που είχε στο μπουζούκι και στο τραγούδι ήταν σπάνιος. Ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής, ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, της παλιάς καλής σχολής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και πάνω απ' όλα ένας φιλότιμος άνθρωπος και πολύ καλός οικογενειάρχης.

Ο Γιώργος Μάμμος, ο οποίος είναι πρώτος ξάδελφος του Γιάννη Μωραΐτη, έγραψε και πάρα πολλά τραγούδια. Μεγάλες επιτυχίες όπως «Στον Άδη ανταμώσανε», τραγουδισμένο από τον Π. Μιχαλόπουλο, «Το κελί 33» που το τραγούδησε ο Γ. Μαργαρίτης κ.ά.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 χρόνων, στις 24 Αυγούστου του 1996.

Επιλέξτε τις εικόνες για μεγέθυνση
Μη μου ξαναφύγεις πια
Ο Γιώργος Μάμμος με την οικογένειά του, ένα βράδυ στη Νεάπολη

Στο Κελί 33
Ο Γιώργος Μάμμος με την οικογένειά του, ένα βράδυ στη Νεάπολη

Ο Μεμέτης - Ζεϊμπεκιές
Ο Γιώργος Μάμμος με την οικογένειά του, ένα βράδυ στη Νεάπολη