παρουσιάσεις δίσκων

ό,τι γυρίζει και παίζει μουσική είναι δίσκος... - κριτικές και παρουσιάσεις δίσκων από την κλίκα

Όταν στη δισκογραφική παραγωγή της Ελλάδας κυριαρχούν τα τηλεσκουπίδια και τα τραγούδια μιας χρήσης, τότε κάνει πραγματικά εντύπωση η προσπάθεια ενός νεαρού μουσικού που βρίσκεται 5.000 μίλια μακριά από τον τόπο καταγωγής του κι επιμένει στην παράδοση των προγόνων του.

Ο Μαυρουδής Κοντάνης γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το 1979 και από παιδί ασχολήθηκε με τη μουσική, παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και κλαρινέτο. Από 16 χρόνων αφοσιώθηκε στο ούτι, αρχικά με δάσκαλο το Σταμάτη Μερζάνη κι ύστερα κοντά σε αρκετούς δεξιοτέχνες όπως οι Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Munir Beken, Emin Gunduz, John Berberian, Dincer Dalkilic, Yurdal Tokcan και Ara Dinkjian. Εκτός από ούτι ο Μ. Κοντάνης παίζει βιολί, τραγουδάει, γράφει και διδάσκει μουσική. Έχει παίξει με διάφορα σχήματα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μ. Ανατολή, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετά άλμπουμ, ανάμεσά τους και στο soundtrack της ταινίας «AmericanEast”. Το καλοκαίρι του 2008 προχώρησε στην έκδοση δυο προσωπικών του άλμπουμ με παραδοσιακά τραγούδια, όπου με το ούτι του αναδεικνύει την ποικιλομορφία των ήχων της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Βάση για το υλικό αυτών των δίσκων αποτελεί ο μουσικός πλούτος της Σμύρνης, της Πόλης, αλλά και οι μουσικές δημιουργίες των προσφύγων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μ. Κοντάνης, τα δύο CD ηχογραφήθηκαν μαζί μέσα σε ένα δίμηνο, αλλά διηγούνται δύο αρκετά διαφορετικές ιστορίες.

Το «Καφεσλί σοκάκι» αποτελείται αποκλειστικά από παραδοσιακή μουσική και συνενώνει 16 σπάνια τραγούδια που στην πρωτότυπη εκτέλεσή τους ερμηνεύτηκαν από διάσημους τραγουδιστές της εποχής, όπως ο Νταλγκάς, η Εσκενάζυ, η Αμπατζή κ.ά. Η «Ξύλινη καρδιά», ενώ περιλαμβάνει παρόμοιο ρεπερτόριο, εστιάζει κυρίως στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το ούτι στην περιοχή του Αιγίου, περιέχοντας αυθεντικές μουσικές, αλλά και διασκευές.

Τα ορχηστρικά κομμάτια εμπίπτουν στην κατηγορία που ονομάζεται «οθωμανική κλασική παράδοση», με ορισμένες «στυλιστικές» παρεμβάσεις που συνδυάζουν την παράδοση με το σήμερα. Δεν ξέρω αν τα δύο αυτά cd κυκλοφορούν σε ελληνικά δισκάδικα, αλλά σίγουρα μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από την απέραντη αγορά διαδικτύου, σίγουρα σε καλύτερες τιμές.

Στο καφεσλί σοκάκι

 1. Δεν πάω πια στο Γαλατά
 2. Από λίγο λίγο
 3. Έτσι Μαρίκα δέχομαι
 4. Ούζο
 5. Αρμενίτσα
 6. Ο Σεβνταλής
 7. Μια Σμυρνιά στη Κοκκινιά
 8. Για μια χήρα παιχνιδιάρα
 9. Σαμπά Ταξίμι
 10. Το τραγούδι της Βιργινίας
 11. Μανές Χιουζάμ Ντερτλί
 12. Αγιάτρευτος καημός
 13. Τα μάτια σου με κάψανε
 14. Αραπίνα μου σκερτσόζα
 15. Δεν θέλεις να με παντρευτείς
 16. Mavili

Ξύλινη καρδιά

 1. Χαρταετός
 2. Mahur Şarkı
 3. Nikriz Longa
 4. Uşşak Ud Taksimi
 5. Uşşak Saz Semaisi
 6. Ο Τάταρος
 7. Άπονη Τουρκάλα
 8. Ζαφείρια είναι τα μάτια σου
 9. Εφέ μου
 10. Φονιάς θα γίνω
 11. Της Ξενητιάς ο πόνος

αναζήτηση στην κλίκα

άρθρα του ίδιου αρθρογράφου

online τώρα

201 αναγνώστες διαβάζουν τώρα την κλίκα