βιβλιοπαρουσίαση

βιβλία που πέφτουν στην αντίληψή μας και θεωρούμε άξια σχολιασμού...

Η ενασχόληση με τη λαϊκή μουσική αργά ή γρήγορα μας φέρνει αντιμέτωπους με τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού. Συναντάμε λοιπόν στην πορεία αυτής της αναζήτησης μια σειρά από μυθικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον ήχο του οργάνου κατά το χρόνο της παραγωγικής του ακμής, δηλαδή στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Μια σειρά από τέτοιες προσωπικότητες, που για το μεγάλο κοινό της κλασικής λαϊκής μουσικής παραμένουν ελάχιστα γνωστές, έρχεται να σκιαγραφήσει με το βιβλίο του ο Γιώργος Αλτής. Στα οκτώ λαϊκά πορτρέτα παρουσιάζονται οι δεξιοτέχνες μπουζουξήδες: Ανέστης Αθανασίου Αργύρης Βαμβακάρης, Βασίλης Καραπατάκης, Στέλιος Μακρυδάκης, Δημήτρης Στεργίου - «Μπέμπης», Γιάννης Τατασόπουλος, Γιώργος Τσιμπίδης και Μανώλης Χιώτης. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δουλειάς προσδιορίζεται σε δύο επίπεδα: στην εξαιρετική δυσκολία της συλλογής και της διασταύρωσης στοιχείων, που οφείλεται στο ότι οι πηγές των πληροφοριών αφενός σπανίζουν και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις έμμεσες και αφετέρου στο γεγονός ότι -με εξαίρεση το Μανώλη Χιώτη- ο συγγραφέας έχει να κάνει με ανθρώπους που έζησαν στη σκιά των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων τραγουδιστών με τους οποίους συνεργάστηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να μένουν στο βάθος της σκηνής, κρυμμένοι πίσω από την κουρτίνα των μεγάλων επιτυχιών, των οποίων οι ίδιοι ήταν συντελεστές. Ο Γιώργος Αλτής κατάφερε να προσπελάσει και τις δύο αυτές δυσκολίες επιτυχώς, με βάση μια δική του ιδιαιτερότητα, δηλαδή ότι δεν είναι ο ίδιος ούτε συγγραφέας ούτε ιστορικός, αλλά σύγχρονος μπουζουξής πρώτης γραμμής.

Είναι σίγουρο ότι η απόλυτη ιστορική ακρίβεια δεν θα επιτευχθεί ούτε και από αυτούς τους ιστορικούς της τέχνης και του πολιτισμού. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου βιβλίου έχει γίνει μια συνεπής και έντιμη δουλειά που δίνει μια συγκροτημένη εικόνα για το πρόσωπο και το έργο καθενός από αυτούς που παρουσιάζονται. Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται έχουν αποτελέσει πηγές έμπνευσης και μελέτης για το συγγραφέα και βιογραφούνται μέσα από το ίδιο τους το έργο. Η παρουσίασή τους είναι ικανοποιητική καθώς δίνονται αρκετά στοιχεία για τη ζωή τους, την δραστηριότητά τους, τις εμφανίσεις τους, τη συνθετική και δισκογραφική τους παρουσία.

Τα οκτώ μοναδικά αυτά λαϊκά πορτραίτα μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στους μύθους μας και βάζουν ακόμα ένα κομμάτι που στο παζλ της λαϊκής μας μουσικής. Αξιέπαινη η προσπάθεια του μπουζουξή - συγγραφέα που έχει σίγουρα δουλέψει πολύ γι’ αυτό το βιβλίο. Το αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει και αυτόν και εμάς που τόσα χρόνια ψάχνουμε τις ετικέτες από τα δισκάκια για να βρούμε τους μύθους μας.