μεράκια

εκτός από την κλίκα και τη μουσική, έχουμε κι άλλα μεράκια που μας "γεμίζουν"...

Το Καπναδελφάτο αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων εκείνων, τις οποίες στην ...«ανάδελφη» ζωή του κάθε αδελφός δε συμπεριλαμβάνει. Μάλιστα για τις δραστηριότητες αυτές είμαστε όλοι πολύ ...περήφανοι. Αποτελεί μια διέξοδο από την καθημερινότητα, μια ευκαιρία αλλαγής, ξενοιασιάς και ξεκούρασης, όχι σωματικής (μη γίνει καμία παρανόηση) αλλά ψυχικής. Είναι μια παρέα φίλων, διαφορετικών αλλά και ξεχωριστών ανθρώπων, που όταν συναντιόνται ...τρώνε και πίνουν καλά και περνούν καλύτερα. Οι εμπειρίες που ο καθένας μας έχει αποκομίσει αυτά τα χρόνια είναι πολλές και αν και κάποιος θα μπορούσε να πει πως και χωρίς αυτές «θα μπορούσα να πορεύομαι στη ζωή», αν κοιτάξει λίγο πίσω του θα δει τι καλό του έχει κάνει (βέβαια και στο ψυγείο του σπιτιού του να κοιτάξει, κάτι ενδιαφέρον θα βρει από το Καπναδελφάτο).

Η καπνομηχανή
Ξεχωριστές στιγμές δεν είναι εύκολο να απαριθμήσεις. Όμως το να κάνεις βάρδια στο Καπνιστήρι στην Τήνο, στις τέσσερις το πρωί υπό το φως του φεγγαριού και των αστεριών, συντροφιά με πολύ ...καπνό, ε και κανένα βοριαδάκι, είναι μια εμπειρία που, αν και φαντάζει ...«κάπως», έχει μια μοναδικότητα. Βέβαια και το να επιχειρείς να ξυπνήσεις τον Πρόεδρο για το επόμενο «νούμερο»... αυτό κι αν είναι εμπειρία.

Το Καπναδελφάτο επίσης είναι και τόπος προβληματισμού. Τι να πει κανείς και για τις ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ Προέδρου, Επίτιμου και Καπνιών για θέματα ...υψηλής τεχνολογίας (καπνομηχανών και μπουριών), κρύου και ζεστού καπνού, φυσικού και υγρού, για γαστριμαργικά και οινολογικά επιτεύγματα, για μουσικές τάσεις, για παντός επιστητού ζητήματα. Όλα αυτά με χιούμορ, με κέφι, με μεράκι και με προσήλωση, με ένα στόχο: να προσφέρουν ευχάριστες στιγμές σε όλους. Κι όσο η παρέα διατηρεί το χιούμορ της θα έχει τις αντοχές να προχωρά μπροστά και να έχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή κάθε Αδελφού.

Αδελφός Μεθόδιος
(κατά βίον ανάδελφον Νίκος Τσαγάκης)

Περί ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ, Αδελφών Καπνιών και Επιτρόπων, ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΣΟΥΤΖΟΥΚΟΚΑΠΝΙΣΤΑΛΕΙΩΝ, μα και ΚΑΠΝΑ, ΠΑΡΑΠΑΤΑ, ΕΡΓΑΤΕΣ και ακόμη ΠΑΝΕΝΑΝΙ, ΣΚΑΤΑ και ΓΚΑΜΗΣΥ (ήμαρτον Θεέ μου)

Αντί προλόγου

(Φρρρρ, Φρρρρ εν έχει)
- Γεια σου Αδελφέ Ανεμπόδιστε!
- Γεια και χαρά σου φιλεαποτηνΚλίκα.
- Τι είναι αυτά που κρατάς;
- Παστουρμαδοσουτζουκοκαπνιστά.
- Παστουρμαδοσουτζουκοκαπνιστά;
- Εμ τι ’θελες να ξηγιέμαι, κανένα υπερωκεάνιο;
- Μα αιωνίως Αδελφέ Ανεμπόδιστε, όποτε έρχομαι να σε βρω, όλο με παστά και καπνιστά στα χέρια σε βρίσκω.
- Αχ φιλεαποτηνΚλίκα. Έχεις δίκιο. Αλλά αν ήξερες και συ τα ντέρτια μα και τα γλέντια των Αδελφών Καπνιστάδων, δε θα μ’ αδικούσες ποτέ...
- Και δε μου τα λες να τα μάθω και 'γώ;
- Άκου τα φιλεαποτηνΚλίκα, να εννοήσεις...

Καπναδελφατογέννηση και άλλες ιστορίες

Θα μπορούσε να είχε πει ο Θεός (ή και ο Αλλάχ, μέρες που ζούμε, να κρατάμε και καμιά πισινή…):
- Γεννηθήτω ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟ και εγέννετο ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟ. Μα δε τόπε (ευτυχώς δηλαδή). Πού τώρα σκασίλα ο Θεός για τέτοια Αδελφάτα (για τον Αλλάχ δε πολυξέρω). Καλά και τότε τι έγινε;
Παλιά ιστορία. Πάμε από την αρχή.

Ο Αδελφός Ανεμπόδιστος με λοιπούς Καπνίες επί τω έργω της προετοιμασίας...
Μπορεί αντί σχολειό μου να μην πάγαινα μες του Καραϊσκάκη και να μην έπινα διάφορα ποτά να μάθω μπουζουκάκι. Αλλιώς το έμαθα το μπουζουκάκι. Μα αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (είπαμε, ή και άλλου ιμάμη…). Παγαίναμε όμως με φίλους -ούτε θυμάμαι από πότε- και καπνίζαμε! Όχι επειδή είμαστε χαρμάνηδες από το πρωί στον τεκέ του Μίχαλου που ’χει το φίνο μαύρο. Άργησα κάτι δεκαετίες για τούτο… Εδέσματα καπνίζαμε. Και διάφορα πιοτά βέβαια πίναμε, και μπουζουκάκι παίζαμε, κατά βούληση αμφότερα, έως και του σταδίου της τελικής πτώσεως. Συχνά. Μα και στην καπνιστική των εδεσμάτων τέχνη και τεχνική εντρυφήσαμε και πειραματισθήκαμε με καπνιστήρια διάφορα και καπνιστοί γίναμε οι ίδιοι, ενίοτε και όχι κατ’ ανάγκη μετά από κρασοκραιπάλη. Μάθαμε όμως.

Με τούτα και με άλλα, λίγα χρόνια πριν, καμπόσοι μερακλήδες, που ξέραμε τι να κάνουμε και δε γίναμε μπεκρήδες για να γιάνουμε τον πόνο μας, βάλαμε μπόλικο μεράκι, καλή καρδιά και καπνιστικές εμπειρίες και ...εγεννήθη ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟ. Τώρα βέβαια χρειάζεται και μια δόση μαζοχισμού, άρνησης της εξέλιξης, ώστε να ψάχνουμε να κάνουμε μόνοι μας αυτά που εύκολα μπορούμε να βρούμε έτοιμα. Για να τα κάνουμε καλύτερα. Μα πιο πολύ για να τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Και -όσο γίνεται και πρέπει- με σεβασμό στην παράδοση. Όσο γίνεται και πρέπει.

Καπνιστά, το λοιπόν και Παστουρμαδοσούτζουκα!!!
Που το φτιάξιμο μα και στη μεταχείριση τους (στο φάγωμά τους, δηλαδή) μας δίνουν ευκαιρίες για να περνάμε καλά, να έλθουμε πιο κοντά σαν άνθρωποι. Και με γλέντια, με γραμμόφωνα, με χίλια δυο μεράκια που σβήνουνε σκοτούρες και φαρμάκια, να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας (άσε τα στομάχια μας), διπλά: «στον πηγαιμό για την Ιθάκη». Δύο με τρεις μήνες το χρόνο, σαν χριστιανοί κι ορθόδοξοι σ’ αυτή την κοινωνία, δε βαλθήκαμε ρε μάγκες μου να κάνουμε λιτανεία, μα βαλθήκαμε να κάνουμε παστουρμαδοσουτζουκοκαπνιστά. Με αποκορύφωση τη «Γενική ΚΑπνιστική Μαζοχιστική Ηθικοπλαστική ΣΥνάθροιση» (ΓΚΑΜΗΣΥ), δηλαδή το κάπνισμα όσων καπνίζονται, περί μήνα Μάρτη. Και έτσι περνάμε όμορφα, με φαγοπότι και τραγούδι και με καμιά δουλειά (να τα λέμε σωστά, δηλαδή).

Μα το ίδιο το Θιάκι:
Μπορεί να μην τόπε ο ποιητής, μα και μετά τον πηγαιμό, καλό του βγήκε θαρρώ στο τέλος του Δυσσέα το Θιάκι. Ούτως πως, καλό μας βγαίνει και μας να ’χουμε μετά τη ΓΚΑΜΗΣΥ και άλλες αφορμές να βρισκόμαστε, στον υπόλοιπο χρόνο, να μεταχειριζόμαστε μετά οίνων και αποσταγμάτων, αλλά και μουσικών διανθισμάτων τα μετά κόπου αποκτηθέντα. Ξέρεις ΦιλεαποτηνΚλίκα τι κόπο θέλει να κραιπαλιάζεσαι;

Παστουρμαδοσουτζουκοκαπνιστά

Τα μπαχάρια είναι τριμμένα και έτοιμα για χρήση
Και καλά, τι είναι τούτα τα Παστουρμαδοσουτζουκοκαπνιστά, αφού δεν είναι υπερωκεάνιο; Εδέσματα είναι που οι Αδελφοί Καπνιστάδες διαλέγουμε κάθε χρόνο για κάπνισμα. Που, είπαμε, τα ετοιμάζουμε και τα κατασκευάζουμε μόνοι μας και στη συνέχεια τα καπνίζουμε σε ειδικά για τούτο το σκοπό σχεδιασμένο καπνιστήριο.

 • Σολομοί και Λούζες Ντηνιακές λοιπόν και
 • Λουκάνικα κατά την Κρητική και την Ντηνιακή παράδοση, μα και
 • Απάκια και
 • Γαλοπούλες (ιδιαίτερα την εποχή της γρίπης των πτηνών) και
 • Τυριά ακόμη διάφορα
έχουν διέλθει τις εισόδους, πρώτον του Καπνιστηρίου, ήτα δε των στομάχων των Αδελφών, αλλά και των Δόκιμων Αδελφών και των Ανάδελφων Συνοδοιπόρων ή και απλώς των φίλων του Αδελφάτου μας.

Λίγο πριν καπνίσει...
Αλλά και

 • Παστουρμάδες και
 • Σουτζούκια
έχουμε μέχρι σήμερα αρκούντως παρασκευάσει και μεταχειρισθεί, με Κρασί και Ούζο, και Πνεύμα Οίνου. Και περιορισμό δεν έχουμε στη φαντασία και στον πειραματισμό και όρεξη διαθέτουμε για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, μα και να γαργαλίσουμε τους ουρανίσκους μας με νέα παρασκευάσματα. Είμαστε το λοιπόν ανοικτοί για ό,τι άλλο, ως έδεσμα, ήθελε προκύψει. Για κάπνισμα ή μη.

Καπνιστήριο

Κατά που ξεκίναγε το ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟ, σχεδιάσαμε από την αρχή, με ό,τι εμπειρία κουβάλαγα, κτιστό καπνιστήριο. Και με τη βοήθεια του Αδελφού Ευδόκιμου, νέες καπνομηχανές. Με 3 βασικούς στόχους:

 1. Να έχουμε κρύο καπνό, κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου, στους καπνοθαλάμους, για το ψυχρό κάπνισμα του σολομού (ή ό,τι άλλου ήθελε απαιτήσει ψυχρό κάπνισμα).
 2. Να μη χρειάζεται η διαδικασία του καπνίσματος συνεχή παρακολούθηση, ώστε να έχουμε χρόνο δια τα συμπαραμαρτούντα (ό,τι καταλαβαίνετε κανείς, χαλάλι του).
 3. Να υπάρχει αρκετός χώρος για να στεγάσει τις ανάγκες των Αδελφών και των Δόκιμων Αδελφών, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια.

Ο σολωμός έτοιμος για κάπνισμα
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται πολλά σε αυτή την άτιμη (για τούτο, και για άλλα) ζωή. Τώρα, να μην παινέψουμε τα γένια μας (και εγώ έχω κάμποσα, προς το γκριζόασπρο) τα εργαλεία δουλεύουν τζάμι! Έχουμε και λέμε:

 1. Ο καπνός, από πριονίδι βελανιδιάς και διάφορα μυριστικά, βγαίνει από καπνομηχανή που καπνίζει 6 μέτρα μακριά από τους καπνοθαλάμους, στους οποίους οδεύει με μπουριά. Ψύχεται έτσι δεόντως στο δρόμο, ενώ η παροχή του ρυθμίζεται από τη καπνομηχανή και η θερμοκρασία του παρακολουθείται από θερμόμετρα στους καπνοθαλάμους.
 2. Ο χρόνος που διαρκεί μια καπνομηχανή είναι 5 με 6 ώρες. Έ ρε το τι τσιμπούσια γίνονται στο 6ωρο, μετά πολλών λοιπών διανθισμάτων, δε λέγεται. Και Σάββατο βράδυ πάμε όλοι μαζί, Αδελφοί, Δόκιμοι Αδελφοί, Ανάδελφοι Συνοδοιπόροι και φίλοι σε ταβερνείο κατάλληλο δια ρεμπέτικα άσματα. Τα οποία και εκτελούμε άνευ φόβου και πάθους. Όχι στα 3 μέτρα, αλλά συχνά μέχρι τις 3 το πρωί.
 3. Μέχρι και το Σωτήριο Έτος 2006 (αλήθεια έσωσε κανέναν μέχρι τώρα και από τι;) πρόβλημα χώρου δεν υπήρξε. Τούτο ουδόλως προδικάζει το μέλλον -και δη το άμεσο- ως ο αριθμός των Αδελφών αυξάνεται, αλλά αυξάνεται και η όρεξή μας για πιο πολλά και νέα εδέσματα. Λύση θα δοθεί πάντως εντός του έτους.

Καπναδελφάτο

Λούζες, λουκάνικα, παστουρμάδες και τυριά
Σκαρώσαμε, το λοιπόν, Σύνδεσμο μη κερδοσκοπικού, αλλά Αδελφικού, Γαστριμαργικού και Μαζοχιστικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΑΔΩΝ» και με χαρακτηριστικό τίτλο «ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟ», με έδρα του το δεόντως επιμελημένο προς το σκοπό ετούτο, αλλά και όχι μόνο, υπόγειο του σπιτιού του Αδελφού Ανεμπόδιστου. Στην Αγγλική γλώσσα, «BROTHERHOOD OF SMOKERS» με χαρακτηριστικό τίτλο «WHATASMOKEBROTHER».
Και τι δεν έχει το Αδελφάτο μας. Σκοπούς πρώτα-πρώτα ιερούς και όσιους:

 • την άνευ όρων αναζήτηση και εφαρμογή της γαστριμαργικής τέχνης, με εστίαση στο κάπνισμα γαστριμαργικών εδεσμάτων,
 • την κατάλληλη μεταχείριση των πάσης φύσεως παρασκευασμάτων, καπνιστών ή μη, συμπεριλαμβανομένων και επιδορπίων και γλυκισμάτων αλλά και οίνων και αποσταγμάτων, κατά προτίμηση μετά μουσικών διαλειμμάτων,
 • την έμπρακτη αντίθεση μας σε λαϊφσταϊλικές, μοδάτες, γιογκικές ή νεοψωνισμένες απόψεις περί δίαιτας, χορτοφαγίας, νεροβραστοφαγίας και νεροποσίας,
 • τη σύσφιξη των σχέσεων και ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ
 • και βάλε...

Σε στέκι της Τήνου με τα όργανα, περιμένοντας την ολοκλήρωση του καπνίσματος...
και Δραστηριότητες, όπως:

 • την παρασκευή καπνιστών εδεσμάτων,
 • το κάπνισμά τους στο καπνιστήριο του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ,
 • την παρασκευή επιλεγμένων μη καπνιστών εδεσμάτων, αλλά και επιδορπίων και γλυκισμάτων, με την επί τιμωρία αποφυγή των άνευ προσωπικότητας παρασκευασμάτων τύπου «μακαρόνια με σαλτσούλα»,
 • την παρασκευή οίνων και αποσταγμάτων,
 • τις γαστριμαργικού περιεχόμενου Συναθροίσεις, μετά μουσικών διανθισμάτων,
 • και βάλε...

Και Μέσα για την επίτευξη των Σκοπών, νόμιμα και επιστημονικά αποδεκτά, μα αν τούτο δεν επαρκεί, ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, όπως:

 • την παρακολούθηση της γαστριμαργική και καπνιστική τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
 • την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας μεταξύ των μελών με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (email, fax, κινητό), παλαιότερης τοιαύτης (τηλέγραφος, ασύρματος), αλλά και παραδοσιακών μέσων όταν απαιτούνται, μηδέ εξαιρουμένου και του ταχυδρομικού περιστεριού.
 • τη διοργάνωση Συναθροίσεων των μελών, τακτικά και όχι μόνο κατά την καπνιστική περίοδο,
 • τη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις αδελφών Συνδέσμων.
 • τη μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή Καπνιστηρίων και Εστιών Καπνού,
 • τη μύηση των Δοκίμων στην καπνιστική και γαστριμαργική τέχνη και τεχνική,
 • τη συνεργασία με άλλους Συνδέσμους με κοινά ενδιαφέροντα, κ.ά.

Μα και Μέλη φυσικά:
Καπνίες και Επίτιμους, αλλά και Δόκιμους Αδελφούς μέχρι να αναγορευθούν εις Καπνίες στην ειδική τελετή ΚΑΠΝΑ (Καπναδελφική Αναγόρευση Νέου Αδελφού). Που έχουν Αδελφικό Όνομα, προσφωνούν αλλήλους «Αδελφούς» και μένουν Αδελφοί δια βίου, εξόν αν ΠΑΝΕΝΑΝΙ (Πάνε για Νάνι) από τον Πρόεδρο (αν και για όσο δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους) ή αν το ζητήσουν οι ίδιοι,

Που έχουν και Υποχρεώσεις:

 • τη συμμόρφωση με προς το Καταστατικό, τις αποφάσεις του Προέδρου και της Στρογγυλής Τράπεζας.
 • τη συμμετοχή στις Συναθροίσεις, κατά το δυνατόν ή αν απαιτείται ακόμη και κατά το ολιγότερο δυνατό,
 • τη συμμετοχή στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ την παροχή βοήθειας για την επίτευξη των σκοπών του.

Το καπνιστήρι αδειάζει και κάθε Αδελφός συλλέγει τα προϊόντα του
Που περιλαμβάνουν, επί ποινή αυτομαστίγωσης (Άγιε Φραγκίσκε της Ασίζης, μεγάλη η χάρη σου)

 • την παρασκευή τουλάχιστον ενός είδος προς κάπνισμα και τη βοήθεια άλλων Μελών στη παρασκευή των εδεσμάτων τους, σύμφωνα με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων. Ειδικό συνεργείο ΠΑΡΑΠΑΤΑ (Παρακολούθησης και Πάταξης Τεμπελιάς Αδελφών) γνωμοδοτεί επί τούτου
 • τη συμμετοχή προσωπικά στη ΓΚΑΜΗΣΥ,
 • σε δραστηριότητες σχετικές με το σκοπό του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ,
 • την οργάνωση -κατά την ημερομηνία εορτής του Αδελφικού Ονόματος τους- εκδήλωσης με χαρακτήρα συνάδοντα με τους σκοπούς του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ.
 • και βάλε...

Και πειθαρχία απαιτείται στις διατάξεις του Καταστατικού και Ποινές προβλέπονται, όπως:

 • καθαρισμός παχέως εντέρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή λούζας,
 • καθαρισμός υπογείου κρεοπωλείου Σταμάτη μετά την παρασκευή σουτζουκιών, λουκάνικων κλπ.,
 • παρασκευή σουτζουκιών ή/και λουκάνικων για το σύνολο του ΚΑΠΝΑΔΕΛΦΑΤΟΥ,
 • εκτέλεση διπλής, τριπλής, ή πολλαπλής βάρδιας κατά το κάπνισμα των εδεσμάτων, αλλά και
 • αυτομαστίγωση, άπαξ ή κατ’ επανάληψιν, σε σοβαρές περιπτώσεις,

Καθαριότητα και μάζεμα του καπνιστήριου μέχρι τα επόμενα Καπνιστάλεια
και ΣΚΑΤΑ (Συνεργείο Καταπράυνσης Ταραχής Αδελφών) -σε ιδιαιτέρως επαχθείς περιπτώσεις- προβλέπεται για την παρακολούθηση των παραπάνω και ακόμη Στρογγυλή Τράπεζα (και όποιος είπε ότι του θυμίζει το βασιλιά Αρθούρο και τον Λάνσελοτ, δίκιο έχει)!!!

Και Επίτροπους (τι, δηλαδή μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ’χει από τούτο το φρούτο;). Τούτοι είναι Καπνίες, πλην του Πρόεδρου, του Επίτιμου Πρόεδρου και του Γραμματέα, με επιφόρτιση την εμβάθυνση και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι Επίτροποι μας σήμερα είναι οι της:

 • Ανάπτυξης Οίνων και Αποσταγμάτων,
 • Γαστριμαργικής Έρευνας και Ανάπτυξης,
 • Γαστριμαργικών Συναθροίσεων,
 • Πολιτιστικών και Εκδρομικών Εκδηλώσεων,
 • Επιδορπίων και Σοκολατοποιημάτων,
 • Επιστημονικής καθαγίασης ανθυγιεινής διατροφής,
 • Καπνιστικής Τεχνολογίας και Υποδομών,
 • Μέσων και Τεχνολογικών Βοηθημάτων,
 • Οινοποιήσεων και Αποστάξεων,
 • Περιφερειακών Παραρτημάτων,
μα και Καταστατικό ακόμη!!!
Και αφού καλά τη βρίσκουμε και μόρτικα γλεντάμε (παρόλο που δεν κυνηγάμε μπενζίνες και πετρέλαια), ε… είπαμε να επισφραγίσουμε την (εποικοδομητική θα έλεγα) τρέλα μας με Καταστατικό Δια χειρός Αδελφού Ανεμπόδιστου, Αδελφού Μεθόδιου και Αδελφής Επιστήμης. Με επαρκή αίσθηση χιούμορ που οφείλει να (και ευτυχώς) διέπει μια παρέα σαν κι εμάς, που κάνει αυτά που κάνει...

Αδελφός Ανεμπόδιστος
(κατά βίον ανάδελφον Δημήτρης Γαλανάκης)