μουσική παιδεία

ο δάσκαλος της μουσικής με μια... κλίκα στην οθόνη του υπολογιστή σου - ερμηνείες, σχόλια και γνώσεις για δύσκολα ή εύκολα μουσικά θέματα

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους της λαϊκής μουσικής είναι ο Σαμπάχ, τον οποίο συναντούμε σε αρκετά ρεμπέτικα, παλιά λαικά, καθώς και σε παραδοσιακά τραγούδια. Σήμερα ελάχιστα είναι πλέον τα τραγούδια στα οποία χρησιμοποιείται ο δρόμος αυτός. Τα πιο πολλά τραγούδια πάνω στο Σαμπάχ είναι ζεϊμπέκικα (τα περισσότερα), τσιφτετέλια και ελάχιστα χασάπικα («Χορός του Σάκαινα») η μπαγιό («Γιατί γλυκειά μου κλαις»).

Η παρουσίαση του δρόμου θα γίνει με βάση την πρακτική του εφαρμογή, όπως την έχω βιώσει όλα αυτά τα χρόνια που παίζω μπουζούκι και πέρα από θεωρητικές προσεγγίσεις. Οι βασικές νότες του δρόμου με τονική το Re είναι:

  • Re, Mi, Fa, Solb, La, Sib, Do, Reb.

Η ανάπτυξη όμως του δρόμου σε ένα τραγούδι ή σε ένα ταξίμι περιλαμβάνει και κάποιες άλλες νότες πέρα από τις παραπάνω. Στην ανάπτυξη του Σαμπάχ πριν το Re μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νότες Sol, La, Si, Do . Κατόπιν ακολουθούν οι βασικές νότες του δρόμου Re, Mi, Fa, Solb, La, Sib, Do, Reb και η ανάπτυξη συνεχίζεται με τις νότες Mi, Fa, Solb, La, Sib. Η πλήρης ανάπτυξη του δρόμου έχει ως εξής:

  • Sol, La, Si, Do - Re, Mi, Fa, Solb, La, Sib, Do, Reb - Mi, Fa, Solb, La, Sib.

Η ιδιομορφία του Σαμπάχ δημιουργείται από τις τρεις συνεχόμενες νότες Mi, Fa, Solb και από τα 2 τριημιτόνια που σχηματίζονται μεταξύ Solb - La και Reb - Mi. Οι συγγενείς δρόμοι του Σαμπάχ είναι:

  1. Στην Τρίτη βαθμίδα σχηματίζεται το Fa πειραιώτικο και στην 6η το Sib Νεβεσέρ.
  2. Μπορούμε όταν παίζουμε Αρμονικό Μινόρε ή Νιαβέντ να περάσουμε στην ίδια τονική σε Σαμπάχ (π.χ. «Ο χορός του Σάκαινα»).
  3. Μπορούμε από Re- να περάσουμε σε La Σαμπάχ (π.χ. «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ»).
  4. Μπορούμε από Re Ουσάκ να περάσουμε σε Re Σαμπάχ.

Τα ακόρντα που χρησιμοποιούνται στον δρόμο είναι:

Do+ Re- Fa+ Solb+ Sib- και μερικές φορές στην κίνηση προς τα χαμηλά χρησιμοποείται το Sol+.

Παραδείγματα γνωστών τραγουδιών σε δρόμο Σαμπάχ: Μερικά σημερινά τραγούδια σε δρόμο Σαμπάχ:
Η υπόγα Καίγομαι-Καίγομαι
Η παξιμαδοκλέφτρα Πότε Βούδας-Πότε Κούδας
Αϊβαλιώτικο Ο μοναχός ο άνθρωπος
Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω Το κουτούκι του Γιαβρή
Γιατί καλέ γειτόνισσα  
Πού ’σαι καημένε Κάβουρα  
Χορός του Σάκαινα β' & γ' μέρος  
Ένας μάγκας στο Βοτανικό  
Σάλα-Σάλα  

Η μεγαλύτερη πηγή γνώσης είναι τα τραγούδια που ήδη παίζουμε, καθώς και η προσπάθεια αυτοσχεδιάζοντας να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο και εύηχο. Παρατηρήστε τα τραγούδια που ήδη ξέρετε, πώς αναπτύσσεται η εισαγωγή ή η μελωδία, πώς ο συνθέτης ταιριάζει τη μια νότα με την άλλη ή τη μια φράση με την επόμενη και προσπαθήστε να κάνετε κάτι παρόμοιο.

Θα σας έλεγα ότι αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να παίζει ταξίμια, ας πάρει μια εισαγωγή και πάνω σ' αυτή να προσπαθήσει να αυτοσχεδιάσει.

Ακούστε το ταξίμι σε δρόμο Σαμπάχ