βιβλιοπαρουσίαση

βιβλία που πέφτουν στην αντίληψή μας και θεωρούμε άξια σχολιασμού...

Ένα «διαφορετικό» βιβλίο για το Σμυρνιό δημιουργό του ρεμπέτικου, Βαγγέλη Παπάζογλου.

Ο Γιώργης Παπάζογλου, ο «καραγκιουλέ», γιος του Βαγγέλη, εξέδωσε ο ίδιος το τρίτο βιβλίο του, ομότιτλο των προηγούμενων και αυτή τη φορά πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Βαγγέλη Παπάζογλου. Με τα 33 κείμενά του, που δεν στερούνται λογοτεχνικής αξίας, παρουσιάζει ανέκδοτα περιστατικά και ιστορίες, που σκιαγραφούν ανάγλυφα τον άνθρωπο και το μουσικό, Βαγγέλη Παπάζογλου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η ζωή μιας μεγάλης ρεμπέτισσας, από τη γέννησή της μέχρι το θάνατό της. Με απλά λόγια και χωρίς περιττές αναφορές, η Σοφία Αδαμίδου προσφέρει στον αναγνώστη όλα όσα θα τον ενδιέφεραν να μάθει για το πρόσωπο της Σωτηρίας Μπέλλου. Αναφέρεται τόσο στην προσωπική της ζωή και την έντονη προσωπικότητά της, όσο και στην επαγγελματική της πορεία. Συμπεριλαμβάνει αρκετό φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τα όσα λέει.

Λατέρνα, η γλυκόλαλη αλήτισσα, η πλουμιστή κυρά. Ένα μουσικό κουτί γεμάτο αναμνήσεις, πολιτισμό, ομορφιά, ιστορία και τέχνη...». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινάει το βιβλίο ο Πάνος Ιωαννίδης. Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο του Leicester (Mηχανολόγος) ειδικεύθηκε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ ως χορδιστής πιάνων. Από το 1990 ξεκίνησε την έρευνα για την κατασκευή και την αναβίωση της ελληνικής λατέρνας καθώς και τον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της, κατασκευάζοντας την πρώτη λατέρνα του το 1995 (η τελευταία λατέρνα είχε φτιαχτεί από τον Πολύκαρπο γύρω στα 1930). Στο βιβλίο αυτό, μέσα σε λιγότερο από 50 σελίδες, καταγράφει τα βασικά σημεία που αφορούν μία λατέρνα.

Η ενασχόληση με τη λαϊκή μουσική αργά ή γρήγορα μας φέρνει αντιμέτωπους με τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού. Συναντάμε λοιπόν στην πορεία αυτής της αναζήτησης μια σειρά από μυθικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον ήχο του οργάνου κατά το χρόνο της παραγωγικής του ακμής, δηλαδή στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ο Διονύσης Μανιάτης, «χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ» όπως ο ίδιος υπογράφει, έρχεται μετά τους «Φωνογραφητζήδες» να μας παραδώσει ένα πλήρες έργο, αποτέλεσμα της διαρκούς ενασχόλησης και έρευνάς του γύρω από τη δισκογραφία του ελληνικού τραγουδιού. Μια δουλειά που ξεκίνησε κάπου στα 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τη συλλογή στοιχείων για ολόκληρη την ελληνική δισκογραφική παραγωγή στις 78 στροφές από το 1896 μέχρι το 1961, όταν και σταμάτησε ουσιαστικά η παραγωγή των 78ρηδων. Αφορά την παραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία, την Αίγυπτο, την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία.